Ελληνικά | English
 Αρχική   Σύνδεσμοι   Ιστοχάρτης   Επικοινωνία 
Δευτ. 18 Μαρ. 2019
Εκδηλώσεις

Πανεπιστημιακοί θα μιλήσουν για την Κατοχή και την Αντίσταση στο Αμάρι
Γιορτάζεται στις 22 Αυγούστου η 69η επέτειος των ολοκαυτωμάτων των χωριών του Κέντρους

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν φέτος οι εκδηλώσεις γιορτασμού της 69ης επετείου από τα ολοκαυτώματα των χωριών του Κέντρους( Βρύσες, Καρδάκι, Σμιλές, Γουργούθοι, Γερακάρι, Άνω Μέρος, και Δρυγιές Αμαρίου και Κρύα Βρύση Αγίου Βασιλείου), καθώς θα πλαισιωθούν με επιστημονική ημερίδα που θα περιλαμβάνει ομιλίες και ανακοινώσεις διακεκριμένων καθηγητών και ιστορικών για την Αντίσταση και τα ολοκαυτώματα των χωριών της επαρχίας…

Το πρόγραμμα εορτασμού θα ξεκινήσει την Τετάρτη 21 Αυγούστου στις 6.30΄το απόγευμα, με αγώνες δρόμου θυσίας και εκδήλωση μνήμης και τιμής. Την επομένη, ημέρα της επετείου, μετά την αρχιερατική λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Βρυσών και την επιμνημόσυνη δέηση προεξάρχοντος του μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου, θα ακολουθήσει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον τόπο του μαρτυρίου, εκφώνηση του πανηγυρικού από τον κ. Μανώλη Κυδωνάκη και τραγούδι ριζίτικου από την Αμαριώτικη Παρέα «Οι ριζίτες».

Οι εργασίες της ημερίδας, που διοργανώνονται από το Δήμο Αμαρίου και την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρία Ρεθύμνου με θέμα « Κατοχή και Αντίσταση στο Αμάρι. Τα μαρτυρικά χωριά του. Μνήμη και Ιστορία», θα πραγματοποιηθούν σε χώρο του δημοτικού σχολείου Βρυσών από τις 12 το μεσημέρι.

Στην πρωινή συνεδρία θα χαιρετήσουν ο δήμαρχος Αμαρίου κ. Στέφανος Σημαντήρας και ο δήμαρχος Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης, εκπροσωπώντας και το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας την περίοδο 1940-1945. Θα ακολουθήσει η εναρκτήρια ομιλία του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και προέδρου της Εταιρίας Κρητικών Σπουδών κ. Ερατοσθένη Καψωμένου, με θέμα «Πολιτισμικοί κώδικες και αξιακά πρότυπα στα δημοτικά τραγούδια για τη Μάχη της Κρήτης, την Κατοχή και την Αντίσταση».

Στην απογευματινή συνεδρία, ομιλητές θα είναι οι κύριοι Γιώργος Μαργαρίτης καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που θα αναπτύξει το θέμα «Ο μεγάλος παγκόσμιος πόλεμος και ο μικρός αντίστοιχος της επαρχίας Αμαρίου ολοκαύτωμα επιστημονική εκδήλωση χωριά κέντρουςΚρήτης», Μανόλης Παντινάκης δημοσιογράφος που θα μιλήσει για το 15χρονο «ταξίδι» του στην επαρχία καταγράφοντας αυθεντικές μαρτυρίες από τους αφανείς με τίτλο «Οδοιπορικό στις στράτες της Αντίστασης, των ολοκαυτωμάτων και του πόνου» και Ζαχαρίας Αντωνάκης φιλόλογος, ιστορικός, με θέμα « Ο λόγος περί αντιποίνων και η εφαρμογή τους από τις Αρχές κατοχής στην Κρήτη (1941-1945)».

Οι εργασίες της ημερίδας θα συνεχιστούν με τις ομιλίες των κυρίων Αντώνη Σανουδάκη-Σανούδου επίκουρου καθηγητή Ιστορίας-Συγγραφέα με τίτλο «Η αγγλική πολιτική και τα γεγονότα του Αυγούστου 1944», Βασίλη Μανουσάκη υποψήφιου διδάκτορα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με θέμα «Στοιχεία για την κατοχική οικονομία της Κρήτης» και Γιάννη Σκαλιδάκη μεταδιδακτορικού ερευνητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναλύοντας το θέμα «Loius Land: Η βρετανική πολιτική απέναντι στην κρητική Αντίσταση και η περίπτωση του Αμαρίου». Στη διάρκεια της ημερίδας θα λειτουργήσει έκθεση κατοχικής φωτογραφίας, σε χώρους του δημοτικού σχολείου Βρυσών, με πρωτότυπες εικόνες της εποχής από το αρχείο του Μανόλη Παντινάκη.

 

Διαύγεια, διαφάνεια στο κράτος
 

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες